Haren kun je ook associëren met weidse polders en lange vaarten. Deze fietsroute neemt je mee door dit karakteristieke landschap waar je vele water- en weidevogels kunt spotten.

Onnerpolder
De onnerpolder is een weidegebied ten oosten van Onnen en ten westen van het Drentse Diep. Een rustgebied voor vogels. Langs de Hondsrug zijn in het verleden een groot aantal petgaten gegraven, deze verkeren nu in verschillende verlandingsstadia. De 4 petgaten langs de Osdijk zijn ontoegankelijk en worden beheerd door een visvereniging. Van oudsher is de Onnerpolder met zijn slappe veenbodem en slibrijke sloten een rijk weidevogelgebied. Het reservaat de Harense Wildernis (12 ha) ligt langs de Dr.Ebelsweg, eigendom van het Groninger Landschap.
De Biks, een restant van een zijtak van de Hunze, is een plasje, waar van de oevers worden begraasd. Ook de molen heeft die naam: de Biks.

Natuurgebied Appelbergen
Dwars door natuurgebied de Appelbergen loopt de Hoge Hereweg. Ooit was deze zandweg onderdeel van de belangrijkste handelsroute van Groningen naar Emmen en Coevorden. Bommen Berend, de bisschop van Keulen en de vorst-bisschop van Münster, trok door dit gebied toen hij Groningen belegerde in 1672. Later werd Appelbergen een militair oefenterrein. In 1943 werden hier in het geheim mannen begraven die dood waren geschoten door de Duitsers tijdens de stakingen van 3 april. De helft van deze doden zijn nooit teruggevonden en liggen nog steeds in het veen begraven. Je vindt hier ook een monument om deze slachtoffers te herdenken. Het natuurgebied bestaat uit bossen, heide, veenrestanten, moerassen en enkele stuifzandheuvels.

Start- en begintlocatie
Bij hotel Van der Valk Groningen-Westerbroek kunt u opstappen voor deze natuurlijke fietsroute door het Harense polderland.

Routeinformatie

Hotel-Van-der-Valk-Westerbroek-Groningen-Haren-01

Hotel-Van-der-Valk-Westerbroek-Groningen-Haren-02 Hotel-Van-der-Valk-Westerbroek-Groningen-Haren-03 Hotel-Van-der-Valk-Westerbroek-Groningen-Haren-04