Ik fiets met hart en ziel

De 8ste editie van Haren-Haren staat in het teken van 75 jaar Vrijheid en Vitaliteit. In dit kader deelde organisator Jeroen de Grijs zijn verhaal over de bedankbrieven die zijn opa en oma ontvingen in de oorlogsjaren en die hij onlangs overhandigde aan de conservator van Herinneringscentrum Westerbork.

Zo ook vertelt deelneemster Renée Dubois hieronder haar verhaal over haar opa, die in de oorlog in het Groninger verzet zat en over haar strijd voor vrijheid.

Ik fiets met hart en ziel voor de vrijheid op 5 juli, in Team Merel. Ik ben dankbaar dat dit kan, en dankbaar dat ík dit kan.

Ik groeide op met WOII. Mijn opa, Groninger Theodorus Dubois, zat in het verzet. Mijn oma en mijn vader (twee jaar oud toen de oorlog begon) hebben zich maanden, tot het einde van de oorlog, met valse identiteitsbewijzen moeten redden en op verschillende onderduikadressen moeten verblijven, voor hun eigen veiligheid en die van mijn opa. Gelukkig overleefden zij alle drie de oorlog.

Door de verhalen van mijn grootouders en mijn vader ben ik me van jongs af aan bewust geweest van hoe kostbaar het is om in vrijheid, veilig en rustig op te groeien. Altijd te kunnen kiezen wat je wilt doen. In het kleine dagelijkse leven, maar ook in het groot, gericht op je toekomst.
In 2018 werd ik lotgenoot van Merel. Ineens zat ik in het verzet in mijn eigen oorlog, want ook mijn leven is in gevaar. Nu ik ziek ben, besef ik opnieuw hoe belangrijk vrijheid is en hoe waardevol het is dat zo velen daarvoor hun leven hebben geriskeerd én gegeven. Dankzij het leven in een veilig land, met fantastische gezondheidszorg en goede sociale voorzieningen, leef ik nog. Ik heb de vrijheid om de jaren die me nog gegeven zijn, te vullen met de dingen die er voor mij toe doen.
Samen met Merel strijd ik voor vrijheid. De vrijheid om als longkankerpatiënt te kunnen kiezen voor een leefbaar dagelijks leven én voor een toekomst die hopelijk veel langer duurt dan twee jaar. Daar is veel geld voor nodig. Fiets je ook met ons mee in Team Merel?

Team Merels Wereld

Ben jij 1 van de 75 voor Merels Wereld?
Op zondag 5 juli 2020 fietst Merels Wereld wederom mee met de 8e editie van Haren-Haren! Zo vragen ze ook dit jaar aandacht voor het doel en de missie van hun stichting.

Verzetsstrijder Theodorus Dubois

Theodorus Dubois (Groningen, 9 april 1907 – Voorschoten, 13 januari 1996) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte tijdens de Duitse bezetting voor de groep Packard.

Bron: Wikipedia

Voor het uitbreken van de oorlog was Dubois radiotelegrafist-observator, later luchtverkeersleider, in dienst van het Bureau Luchtverkeersbeveiliging (LVB) van de Rijksluchtvaartdienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 was het uitoefenen van zijn beroep niet meer mogelijk. Hij werd, met zijn collega’s van de LVB, te werk gesteld bij andere rijksinstellingen. Dubois werd in 1942 geplaatst bij het Bureau Bijzondere Transportvergunningen van de Rijksverkeersinspectie te Utrecht.