Haren NLHaren NL

Gemeente Haren Nederland

Haren-Haren-Luchtfoto-Haren-Nederland

Haren is een dorp en gemeente in Noord-Nederland, in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 50,70 km² (waarvan 4,10 km² water) en omvat naast het gelijknamige hoofddorp Haren de dorpen Onnen, Glimmen en Noordlaren. De gemeente Haren ligt direct ten zuidoosten van de stad Groningen. Mede door die ligging is het een typische forensengemeente. Het dorp Haren is dan ook een villadorp; het wordt wel het Wassenaar van het Noorden genoemd. Het dorp Haren telt inclusief de wijken Oosterhaar, Voorveld en Hemmen ongeveer 15.965 inwoners (2010).

De groene parel van het Noorden

De gemeente Haren scoort al jaren zeer goed in het onderzoek naar de beste gemeente van Nederland van Elsevier. In 2011 en 2012 werd Haren uitgeroepen tot beste gemeente van Nederland en in 2013 eindigde zij in de top drie. En dat is niet voor niets, want Haren is bijzonder! Het is er prachtig groen en alle voorzieningen op de grens van stad en land zijn er aanwezig. Dit maakt Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren tot gewilde plaatsen om in te wonen en te verblijven.

Maar Haren onderscheidt zich door meer dan haar groene karakter. Zo kent het dorp Haren goede voorzieningen zoals een breed aanbod aan stijlvolle winkels, diverse cafés, restaurants en lunchrooms met uitnodigende terrassen, een aantrekkelijke weekmarkt op vrijdagmiddag en –avond, een uitgebreid verenigingsleven, diverse moderne sportaccommodaties en een zeer gevarieerd cultureel aanbod. Daarnaast biedt de gemeente Haren recreanten en toeristen volop moois. De directe omgeving bestaat uit een prachtig natuurgebied, waarin naar hartelust gefietst en gewandeld kan worden. Bekende, mooie trekpleisters in het gebied zijn het Paterswoldsemeer, het Hoornse Meer, de Hoornse Plas, het Friescheveen en het Zuidlaardermeer. Op nagenoeg al deze waterrijke plekken zijn ook volop mogelijkheden voor water- en vaarrecreatie. Haren is ook de plaats van de beroemde botanische tuinen: Hortus Haren. Bovendien vindt u in het dorp Noordlaren het enige hunebed in de provincie Groningen.

Kortom, Haren is een veelzijdige gemeente waar het voor iedereen goed toeven is. De groene parel van het Noorden is het bezoeken meer dan waard!

Meer informatie: www.haren.nl

Gemeinde Haren Niederlande

Haren-Haren-Luchtfoto-Haren-Nederland

Haren ist ein Dorf und Gemeinde im Norden der Niederlande, in der Provinz Groningen. Die Gemeinde umfasst eine Fläche von 50,70 km ² (davon 4,10 km ² Wasser). Neben dem Hauptort Haren sind die Dörfer Onnen, Glimmen und Noordlaren teil dieser Gemeinde. Die Gemeinde Haren liegt unmittelbar Südostenlich der Stadt Groningen. Aufgrund seiner Lage ist es eine typische Pendlerwohnsitz. Die Gemeinde Haren zählt einschließlich die Wohngebiete Oosterhaar, Voorveld und Hemmen 15.965 Einwohnern (2010).

Weitere Informationen: www.haren.nl