Voormalig militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het eerste stukje van de naam spreek je uit als Appèl. Het herinnert nog steeds aan het militaire gebruik, want dit was de plek waar de troepen zich verzamelden voor de oefeningen in het veld.

Sinds mensenheugenis voert de route van Coevorden naar Groningen door het gebied. Nog steeds zijn de oude karrensporen herkenbaar als diepe geulen over het veld. Die drukte zorgde er destijds voor dat de heibodem stukgereden werd en er zandverstuivingen ontstonden. En daarmee is het tweede deel van de naam Appelbergen meteen verklaard…

In Appelbergen zijn op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen. Zo ontstonden er pingoruïnes op de plaatsen waar in die Weichsel-ijstijd grote ijskoepels hebben gelegen. U herkent ze als ronde veentjes in de hei. Het zand dat in de zandverstuivingen aan de oppervlakte ligt, is dekzand die poolwinden hier in de Weichsel-ijstijd hebben afgezet op de destijds kale flanken van de Hondsrug.