Ex-profwielrenner Stefan Poutsma over zijn mooiste sportbeleving

Stefan Poutsma is 27 jaar en woont en werkt, bij BikeLife, in Roden. Zijn leven stond in het teken van wielrennen en zijn carrière als prof verliep voorspoedig. Zes seizoenen lang fietste hij voor Cycling Team Jo-Piels.

Wegens hartritmestoornissen werd het in 2016 helaas onmogelijk om nog topsport te kunnen beoefenen. Ondanks dat hij de wielersport als renner heeft moeten verlaten, kan hij nog altijd niet zonder zijn mountainbike en racefiets. Zijn passie voor de wielersport en het werken met mensen brengt hij nu dagelijks in de praktijk; hij maakt trainingsschema’s, coacht wielrenners en recreantfietsers van elk niveau en werkt in een fietsenspeciaalzaak. Sinds kort houdt hij zich ook actief bezig met Body-Positioning onder de bedrijfsnaam On The Edge Cycling, een soort nextlevel bikefit. ‘Ik zet iemand op de fiets en kijk naar de kwaliteit van de houding en wat de persoon aankan qua houding. Alles wordt exact zo afgesteld dat iemand optimaal op zijn fiets zit en dus goed kan presteren. Goed is mooi, maar mooi is niet altijd goed!’, aldus Stefan.

Wat is je mooiste sportbeleving?

Dat waren de Wereld Kampioenschappen Team Time Trail (TTT) , de ploegentijdrit.

Wanneer was dit?

Dit was in 2013.

In welk land was dit?

Italië.

Waarom was dit zo bijzonder?

Italië, het land van beleving en emotie. Om dan juist daar een WK te mogen rijden, tussen de grootste namen van het wielrennen als jonge jongen. Dat was een droom en toen stonden we daar, ineens. Om op het hoogste niveau te acteren, daar doe je het allemaal voor. Om daar even aan geroken te hebben dat is nog steeds elke dag bijzonder!

Mijn naam is Stefan Poutsma en ik ben 26 jaar. Samen met mijn vriendin en ons hondje Cooper ben ik woonachtig in Groningen. Naast In Topvorm Coaching werk ik parttime bij fietsenzaak BikeLife te Roden. Sinds kort houdt hij zich ook actief bezig met Body-Positioning onder de bedrijfsnaam On The Edge Cycling.