Geopark de Hondsrug

Geopark de Hondsrug

Van alle tijden…

Elk Geopark heeft zijn eigen unieke geologische geschiedenis. Geologisch erfgoed was bepalend voor de natuur en de cultuur van het gebied. Samen hebben deze elementen het Geopark een identiteit gegeven die het onderscheidt van andere gebieden. Inwoners, bedrijven, organisaties en onderwijs maken samen het Geopark tot wat het nu is. Wie meer van zijn verleden afweet, gaat zorgvuldiger en duurzamer met zijn omgeving om. Het Geopark wil mensen inspireren om samen de toekomst van hun streek met vertrouwen tegemoet te gaan. Geopark de Hondsrug is gevestigd in het Hunebedcentrum te Borger.

Wordt partner!

Geopark De Hondsrug hecht grote waarde aan de samenwerking met vele partijen. Alleen dan kan het Geopark concept een succes worden. Partners steunen de ontwikkeling van het Geopark. Dit kan een positief effect hebben op hun imago, de bedrijfsvoering en de samenwerkingsrelaties binnen de regio. Partners kunnen onder anderen zijn: onderwijsinstellingen, bedrijven, recreatieve attracties, musea, et cetera. Klik hier en wordt partner van Geopark De Hondsrug. Vanaf 2010 is het initiatief genomen om van het unieke Hondsruggebied een Geopark te maken. Op 5 september 2013 heeft het Europese Geopark Netwerk tijdens de 12e Conferentie in Ascea (Italië) bekend gemaakt dat De Hondsrug de status van Europees Geopark krijgt. Hierdoor wordt het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. De combinatie van boeiende geologie, een bijzonder landschap en de opvallende invloed van de mens daarop maakt het de status meer dan waard.

Kansen voor het gebied

Geopark de Hondsrug richt zich bij het ontsluiten van haar gebiedsverhaal op de inwoners, op het onderwijs en op het toerisme. Zo is er de Hondsrugaccademie, waar door middel van lezingen en cursussen inzicht wordt gegeven in de kleurrijke ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie van het prachtige Hondsruggebied. De talloze verhalen over bewoners die door de eeuwen heen het gebied hebben bevolkt worden steeds belicht vanuit de ondergrond: de geologische ontstaansgeschiedenis. Middelen die hiertoe worden ingezet zijn gidsen, kaarten, een foto-archief en filmmateriaal.

De kaart

Het Hondsruggebied is een groot gebied dat bijna geheel Oost en gedeeltelijk Noord Drenthe beslaat. Het gaat van de provinciegrens in het noorden naar het zuiden (Emmen en Coevorden). Ook het gebied ten Zuidoosten van Drenthe, het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal, en het Nationaal Park Drentsche Aa, dat grenst aan Assen behoren tot het Geopark de Hondsrug.geoparkhondsruggebiedenkaarttotaal

Kaart-hele-gebied_12-03_2.0-705x1024Kaart-hele-gebied_12-03_2.0-705x1024

Adresgegevens

Hunebedcentrum Borger Bronnegerstraat 12 9531 TG Borger Tel.: 0599 236 374