Hamerlandenroute 3.0, een upgrade van de geschiedenis

Wist jij dat de Drentse zwerfkei geologisch erfgoed is? De Drentse zwerfkei is onlosmakelijk verbonden met de Hondsrug UNESCO Global Geopark. Niet alleen omdat ze al eeuwen in Drenthe te vinden zijn, maar ook omdat alle Points of Interest (POI) van de Hamerlandenroute zijn gemarkeerd door een zwerfkei. Daarnaast is het bodemprofiel in het Ravijn een nieuw hoogtepunt en een van de twaalf Points of Interest. Via een app word je bij iedere POI op een boeiende wijze meegenomen in de geschiedenis van het punt waar je je bevindt.

Deze bijzondere route waarbij de afwisselende landschappen binnen het Hondsruggebied goed zichtbaar zijn, werd vorig wandelseizoen door tientallen wandelaars per week bezocht. Na de 3.0-update is de toegankelijkheid van de route sterk verbeterd; de informatie werd uitgebreider én interessanter. Sinds de heropening van de route, in februari van dit jaar, ziet de werkgroep van de Hamerlandenroute al een groei in populariteit. De Hamerlandenroute kwam tot stand door een spannende alliantie gevormd door De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Vrienden van het landgoed Semslanden, het Hunebedcentrum en Vereniging de Hamerlanden.

De route ligt in de omgeving van Gasselternijveen, Gasselte en Kostvlies en is 6,5 km lang. Wil jij zelf ervaren hoe onze verre en minder verre voorouders zich een weg baanden door het Hondsruggebied en uitkeken over de unieke glooiingen van de Hondsrug en laagtes van de Hunzevallei? Kom dan snel langs.

Café de Zaak
Op zaterdag 4 februari was het zover: de feestelijke opening van de Hamerlandenroute 3.0.
Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is.