Het Hondsruggebied … wist je dat?

Het Hondsruggebied … wist je dat?

De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De Hondsrug is een oeroud gebied, gevormd door de kracht van de voorlaatste ijstijd, waar reuzenstenen en legendes samenkomen. Ooit zwierven hier mammoeten rond, terwijl enorme keien uit Scandinavië door het ijs werden meegesleurd.

w

Wist je dat ...

het Hondsruggebied meer dan 150.000 jaar geleden bedekt was door een gigantische ijskap van soms wel een kilometer dik? Het bijzondere landschap van ruggen en dalen is ontstaan door het schuivende ijs en smeltwater van de ijstijd. De Hondsrug wordt met z’n 70 kilometer lengte en drie kilometer breedte ook wel een ‘megaflute’ genoemd. Wereldwijd is alleen in Canada een megaflute van vergelijkbare omvang bekend. Na de Hondsrug komt op de tweede plaats de Sleener- of Rolderrug, met een lengte van ongeveer 60 kilometer. Beide ruggen liggen voor het grootste deel binnen de grenzen van het UNESCO Geopark.

Het Hondsruggebied -glooing foto door Karin Broekhuijsen
w

Wist je dat ...

de enorme keien in het Hondsruggebied helemaal vanuit Scandinavië zijn meegevoerd door het ijs? En dat de hunebedbouwers diezelfde keien gebruikten om hun indrukwekkende grafmonumenten te bouwen? Vanuit de lucht gezien, volgen de hunebedden vaak precies de lijn van de Hondsrug – daar woonden de mensen hoog en droog. Hetzelfde patroon zien we terug in de authentieke esdorpen die later ontstonden.
Het Hondsruggebied Loon - Foto door Arjen Snijder.nl
w

Wist je dat ...

het Hondsruggebied een van de oudste bewoonde delen van Nederland is, waar al 10.000 jaar geleden mensen woonden? De Neanderthalers waren de allereerste bewoners van het Hondsruggebied, waarvan we later vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit terugvonden. Vanaf ca. 3400 v.Chr. vestigden zich de eerste boeren op de hogere zandgronden: de hunebedbouwers. Van latere bewoners zijn honderden grafheuvels, prehistorische akkers en karrensporen bewaard gebleven. Lang voor de aanleg van de N34 liep er dus al duizenden jaren een doorgaande prehistorische route over de Hondsrug. Er zijn wereldwijd weinig gebieden met zo’n enorme dichtheid aan zichtbare prehistorische sporen.
Het Hondsruggebied Ees doorbraakdal - Foto door Ulco Glimmerveen
w

Wist je dat ...

je op de Hondsrug het grootste aaneengesloten veengebied van West-Europa vindt: het Bargerveen, waar zeldzame planten en dieren leven? Het gebied is nu nog 2000 hectare groot, maar ooit was het zelfs zo groot als de provincie Drenthe. Het is het enige levende hoogveen in Nederland. Vanwege zijn unieke status is het een van de aardkundige monumenten van Drenthe.
Het Hondsruggebied Berkenstaken Bargerveen - Foto door Arjen Snijder

Voor iedereen!

Als organisatie van Haren-Haren zijn we trots dat we samen met alle vrijwilligers, onze partners en sponsoren al tien edities duizenden mensen op de been – of beter gezegd – op de fiets hebben gebracht. En wat het voor ons extra mooi maakt, is dat we ieder jaar weer oude bekenden én nieuwe gezichten zien.
Van beginnende fietser tot doorgewinterde koersfanaat, van solorijder tot fietsende familie, van (klein)kind tot (groot)oud(er) en van racefietser tot fietser met beperking op de handbike. Haren-Haren is voor iedereen. Dus ook voor jou!

Schrijf je snel in en fiets mee op zondag 6 juli. De inschrijving is geopend!