Uitzicht over de Drentsche Aa vanaf de Kymmelsberg bij Schipborg

Vanuit Haren passeer je als eerste bezienswaardigheid de Kymmelsberg tussen Gasteren en Schipborg. Je fietst hier door het beekdal landschap van de Drentsche Aa en hier liggen op sommige plaatsen zandduinen.  Deze hotspot van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is opgenomen in de fietsroute van Haren-Haren 2017.

De hotspot heet de Kymmelsberg. Deze berg is het hoogste duin en vindt u bij het dorp Schipborg. Bovenop de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa die door het landschap kronkelt.

Tijdens de Saale-tijd woelde een rivier van ijs in het Hondsruggebied tot lange ruggen en dalen. Aan het eind van die ijstijd sleep het smeltwater tussen de ruggen onder andere het stroomdal van de Drentsche Aa uit. Wat ijs en water achterlieten, was een ruig landschap met hoogteverschillen van tientallen meters. 

Duizenden jaren later tijdens de Weichsel-ijstijd joeg de wind onvoorstelbare hoeveelheden zand over de vlaktes. De laag dekzand streek de grootste plooien in het landschap glad. Aan de rand van het beekdal blies de wind het zand op tot hoge rivierduinen, zoals de Kymmelsberg. 

Vanaf de Kymmelsberg kunt u een korte wandeling door het beekdal van de Drentsche Aa maken. Het mooist is deze route in het voorjaar als de orchideeën de kletsnatte landjes langs de Drentsche Aa paars kleuren.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”63″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”215″ thumbnail_height=”100″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Bron: De Hondsrug UNESCO Global Geopark, expeditie IJstijden