Vollyballer Wytze Kooistra – mijn mooiste sportbeleving

Wat betekent sportbeleving eigenlijk en wat is mijn mooiste sportbeleving geweest?

(volleyballer bij Abiant Lycurgus)
Door de sport heb ik heel veel geweldigs beleefd. Zo heb ik in de 10 jaar dat ik in het buitenland speelde en de vele zomers die ik uitkwam voor het Nederlands team veel meegemaakt. Ik heb 2 geweldige jaren gespeeld in Rome, één van de mooiste steden ter wereld, een geweldige beleving. Met het Nederlands team hebben we enkele historische overwinningen behaald op toenmalig Olympisch kampioenen Rusland en Brazilië (voor 10.000 man Braziliaans thuispubliek in Brasilia). Een belevenis om nooit weer te vergeten. Ook kijk ik met trots terug op de 252 interlands die ik gespeeld heb.

Daarnaast heb ik vele prijzen mogen winnen zoals Supercups, Bekers, Kampioenschappen, Top Teams Cup, European League en brons op het WK voor clubteams in Qatar. Voor een sporter zou het winnen van prijzen wel een ultieme sportbeleving moeten zijn toch? Maar er is meer, je wilt ook impact maken. Zo heb ik in de verschillende keren dat ik met Belchatow (PL) in de Champions League uitkwam vaak in een uitverkochte hal gespeeld. Nou zal je zeggen dat is toch niet zo vreemd maar dit was wel een hal die 13.000 man publiek kon bergen. Een geweldige beleving die je een enorm gevoel van waardering en kracht geeft. Iets soortgelijks hebben we in Groningen meegemaakt toen we met Abiant Lycurgus Martiniplaza uitverkochten (4.400 toeschouwers).

Maar bij sportbeleving horen ook nederlagen en teleurstellingen. Niet alleen de verloren wedstrijden en finales maar ook andere opofferingen die je in je privéleven moest doen. Het mindere momentum financieel bij Abiant Lycurgus hoort ook bij die tegenslagen. Als spelersgroep kun je je daar bij neerleggen maar wij hebben juist gezegd dat we de handschoen willen oppakken en naast het realiseren van onze sportieve ambities de club weer vooruit willen helpen. Dit doen we door o.a. rondom de wedstrijd van 30 maart in Martiniplaza veel mensen en sponsoren te mobiliseren. Volleybal op dit niveau in het noorden mag niet verdwijnen…dus bij deze ook hier de oproep aan iedereen die dit leest kom en ondersteun ons in het waarmaken van onze ambities en de club in haar voortbestaan!

Als laatste heb ik natuurlijk veel geweldigs beleefd met alle mensen die ik in al die landen heb ontmoet. Zo speelden we vaak in Italië met de kerst. Ik vierde kerst dan ook niet bij familie in Nederland maar bij een familie vlakbij Modena (IT) die de echte ‘Aceto Tradizionale’ produceerde. Oma kookte en er werd de hele dag gegeten…. Al deze geweldige mensen ademden allemaal sport en volleybal.

Om hier een alles omvattende conclusie te trekken van wat mijn mooiste sportbeleving is kom ik toch terug op waar het allemaal mee begon toen ik 8 jaar was en dat is: ‘VOLLEYBAL’!