Je kijkt omhoog. Je kent dat wel, al fietsend door het centrum van een dorp passeer je een kerk. Je kijkt automatisch omhoog voor de tijd. Langs de route van 2018 zul je ze tegenkomen.

De oudste kerk van Haren is gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw, waarschijnlijk op de plaats waar vroeger een heidens heiligdom stond. De kerk wordt voor het eerst vermeld in oude geschriften op 8 juni 1360. 

De Nicolaaskerk in Haren is gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw en is zowel romaans als romanogotisch. De 46 meter hoge toren van de kerk is meerdere keren afgebrand, onder andere in 1465 en 1501, toen Saksische troepen de kerk en toren in brand staken om hun vijanden uit te roken. Onder leiding van rijksbouwmeester C.H. Peters is de toren in 1914 ingrijpend gerestaureerd waarbij het eenvoudige schilddak werd vervangen door een opvallende achthoekige houten torenspits.

Er gaan verhalen dat Bomen Berend de kerktoren bij de belegering van Groningen in 1672 gebruikt zou hebben als uitkijkpost. De Groningers zouden hem toen een bord met zuurkool uit de handen hebben geschoten. Vandaar dat zuurkool met spek in Haren nog steeds ‘oorlog’ genoemd zou worden.

Lees meer op www.uitharen.nl

uitharen