Zaterdag reden ze de 150 km tocht van Haren-Haren, de gebroeders Marco en Jochem Hoekstra uit Haren. Dit moet een uitstekende training zijn geweest, want bij de Alto di Hoogkerk (2 juli 2013) reden ze beiden in de top 10! Jonge getalenteerde wielrenners, met prof-ambitie. We praatten even na met Jochem op een terrasje op ‘ons’ Ontmoetingsplein.

Jochem, 20 jaren jong, is wielrenner bij de continentale formatie van Jo Piels. Deze ploeg rijdt een mooi programma in binnen- en buitenland. Zo reden ze de afgelopen weken wedstrijden in Duitsland, België, Tsjechië en Oostenrijk.  Hij heeft sportieve ambities: de komende jaren hoopt hij grote stappen te maken binnen de wielersport. Omdat er afgelopen weekend geen wedstrijd op het programma stond, kon hij mooi samen met zijn broer Marco (hij fietst bij de NWV-Groningen) de tocht rijden.

“Ik zag Haren-Haren als een mooie training. 150 zware kilometers over een selectieve ronde. Toen we vertrokken hadden we een lekkere bries in de rug, maar we wisten dat we deze op de terugweg in ons nadeel zouden vinden. Met een gemiddelde van boven de 36 km per uur kwamen we in Haren (DE) aan met een grote groep. Bijna binnen 2 uur dus! We namen even de tijd om bij de ingerichte post wat te eten en te drinken. Een deel van de grote groep ging nog uitgebreid koffie drinken. Wij niet, dat doen we altijd pas als we terug zijn!

Met mijn broer Marco en twee andere bikkels begonnen we aan de terugtocht. Meteen voelden we dat het een lange weg zou worden door het Groningse en Drentse land. Kilometers lang de wind op kop, dat was stoempen geblazen. Na bijna 5 uur waren we weer terug in Haren (NL), waar we werden onthaald met een lekker bakje koffie. Nu hadden we hem wel verdiend!”

[nggallery id=11]

Tocht met potentie
“De tocht ging over een hoop wegen die ik al kende, maar ook een paar die ik nog niet kende. Dus voor iedereen hier uit de buurt valt er nog genoeg te zien tijdens de tocht. Voor mij was het helemaal leuk dat het in mijn eigen woonplaats plaatsvond. Ik kon mijn bed uit, eten, en starten. Ideaal! De tocht was duidelijk aangegeven met bordjes, kon niet missen. Ik heb weinig toertochten gereden maar ik vond het erg geslaagd, mede door de goede organisatie. Voor de komende jaren zou het erg mooi zijn om hier mee door te gaan. Misschien zelfs groter maken en er een wielerkoers aan verbinden? Dat zou helemaal mooi zijn aangezien er weinig klassiekerwedstrijden in Groningen zijn! Ik weet zeker dat Haren-Haren een goede investering voor mij geweest is voor de rest van het seizoen. De komende weken zal ik weer druk zijn met wedstrijden, en deze km’s gaan me daar zeker bij helpen!”

Enthousiaste reacties, zoals die van Jochem, wij (de organisatie) worden er blij van. Het geeft ons de energie om door te gaan. Volgend jaar dus zéker opnieuw Haren-Haren, voor jong en oud, sportief en recreatief.