Rutger Smith over zijn mooiste sportbeleving

Foto: Erik van Leeuwen

Rutger Smith, wie kent hem niet ‘de reus uit Leek’, werkt sinds oktober 2018 vanuit Gent als ‘kwaliteitsmanager’ bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL). We stelden hem een paar korte vragen over zijn mooiste sportbeleving.

Wat is je mooiste sportbeleving?

Mijn mooiste sportherinneringen zijn het behalen van mijn drie WK medailles.

Wanneer was dit?

Mijn eerste WK plak (zilver) pakte ik in 2005 op het onderdeel kogelstoten. In 2007 won ik twee WK medailles op hetzelfde toernooi, op zowel kogelstoten als discuswerpen behaalde ik toen brons.

In welk land was dit?

De Wereldkampioenschappen in 2005 waren in Helsinki, Finland. De WK van 2007 waren in Oaska, Japan.

Waarom was dit zo bijzonder?

De dubbel in 2007 was bijzonder omdat, tot op vandaag de dag, nog nooit eerder iemand zowel een WK plak heeft behaald op kogelstoten én op discuswerpen. Ook niet tijdens meerdere WK’s. Dus na 2005 was dat en unieke prestatie die ik leverde op dat toernooi.
Rutger Smith (Groningen, 9 juli 1981) is een Nederlandse voormalig atleet gespecialiseerd in kogelstoten en discuswerpen. Naast vele nationale titels heeft hij enkele medailles gehaald bij Europese en wereldtoernooien, waarbij die bij de wereldkampioenschappen van 2005 in Helsinki en 2007 in Osaka aangemerkt kunnen worden als hoogtepunten. Hij nam driemaal deel aan de Olympische Spelen. Afgelopen februari ontving hij de Provinciale Groninger Sportprijs voor zijn gehele oeuvre.