Onthulling logo Fietsfestijn Haren-Haren tijdens burgemeesters-ontmoeting

Sport verbindt mensen over grenzen! Deze enthousiaste uitspraak konden we optekenen uit de mond van Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio (EDR). Hij was een van de gasten die maandag 25 maart 2013 aanwezig waren bij de officiële aftrap van het Fietsfestijn Haren-Haren in de raadszaal van Haren NL.

Haren-Haren-Startsein-Burgemeesters-meeting-IMG_1548Locoburgemeester Theo Sieling ontving daar, naast de heer Groen, ook Bürgermeister Markus Honnigfort van Haren DE. Hij werd vergezeld door de heren Sturm en Ströer. Wethouder Berends was ook vanaf het begin van de partij en wethouder Kouwenhoven schoof halverwege aan. Namens de gemeente Haren NL waren verder nog diverse medewerkers aanwezig. Op de publieke tribune zaten mevrouw Sloot en mevrouw Wiersema van Gezond Verstand Haren. En de leden van het organisatie Comité Haren-Haren waren uiteraard ook aanwezig.

Het gezelschap werd eerst verwelkomd door wethouder Sieling. De heer Sieling sprak de gasten in het Duits toe, hetgeen hem goed afging. In EDR-verband is het gebruikelijk dat de Nederlanders Nederlands en de Duitsers Duits spreken. De Duitse gasten bleken ook aardig Nederlands te verstaan en soms zelfs te spreken. Dit heeft natuurlijk te maken met de ligging tegen de Nederlandse grens, maar ook met het feit dat al een kleine 15% van de Harense bevolking Nederlands is. De heer Sieling besloot met de vaststelling dan het Fietsfestijn is te typeren als “Feest en sportiviteit ineen!”.

Namens het organisatiecomité Haren-Haren sprak Ronald Zuidema over het ontstaan en de ambities van het Fietsfestijn. Centrale thema was dat Haren een sportfeest van formaat verdient, niet alleen vanwege de sport maar ook vanwege de economische impuls voor de ondernemers in Haren. Dit jaar in NL, maar hopelijk volgend jaar in DE.
Door de gemeente Haren werden kort de ambities en plannen rondom de Meerweg gepresenteerd.

Haren-Haren-Startsein-Burgemeesters-meeting-IMG_1593Toen was het persmoment aangebroken. Er waren fotografen aanwezig en die konden vastleggen hoe de heren Groen, Honnigfort en Sieling een groot bord met daarop het logo van Fietsfestijn Haren-Haren uitpakten. De heren kregen ook nog een sportief wielershirt uitgereikt, waardoor de deelname van het drietal aan de 150 kilometer-tour wel bijna een must is! Voor de fotografen waren er ook “persshirts” met logo van het Fietsfestijn en de sponsors. Zij werden vervolgens door Jeroen de Grijs met hun eigen camera’s gefotografeerd.

Na dit persmoment werd er met de gelede bus van ZINN een rondrit gemaakt langs de Hortus, Haren Noord en daarna naar het Paterswoldsemeer. Aan het meer werd nog eens duidelijk gemaakt hoe de nieuwe inrichting van de Meerweg vorm gaat krijgen. Al snel bleek dat de Duitse gasten goed op de hoogte waren van veen en aanverwante zaken, want Haren DE ligt zelf ook aan grote veengebieden.

Haren-Haren-Startsein-Burgemeesters-meeting-IMG_1603Daarna werd in er in Villa Sasso geluncht. De sfeer was plezierig en geanimeerd. Het werd duidelijk dat de vertegenwoordigers van Haren en Haren het goed met elkaar kunnen vinden. Na de lunch werd de busrit vervolgd. Via Eelde en Glimmen reed het gezelschap weer terug naar het gemeentehuis. Bürgermeister Markus Honnigfort sprak daar zijn welgemeende dank uit voor de plezierige ontvangst. Hij staat aan de start op 29 juni!

Tot slot nog 2 opmerkelijke “feitjes” die de gemeenten over elkaar leerden. Van Duitse kant kwam de vraag of de grondstukprijs per vierkante meter in Haren Noord onder de 100 euro lag. Zij waren verbluft toen ze hoorden dat die helaas op zo’n 220 euro lag. Van Nederlandse zijde werd nogal verrast gereageerd toen men hoorde dat het werkloosheidspercentage in Haren DE slechts op zo’n 3% (drie!) lag. Men heeft onder andere een productiebedrijf in de gemeente dat rotoren voor windmolens maakt. Dit bedrijf alleen heeft al 500 medewerkers.

Fahrradfest Haren-Haren – Bürgermeistertreffen

Sport verbindet menschen über die Grenzen! em>Haren-Haren-Startsein-Burgemeesters-meeting-IMG_1548Vize-BürgermeisterTheo Sieling (Haren NL), Groen (EDR), Bürgermeister Markus Honnigfort (Haren DE).