Verslag van Gerben de Boer, ambtenaar Gemeente Haren. De laatste zaterdag voor de zomervakantie staat in het teken van het Fietsfestijn Haren – Haren. Al vroeg in de morgen wemelt het van de fietsers die wat nerveus met hun schoenen over het Raadhuisplein klik-klakken. Het ruikt naar Midalgan.

Na een prima collectieve warming up start het peloton om half negen met een stevige wind in de rug de tocht naar Haren, maar dan in Duitsland en weer terug natuurlijk. Een prachtige afstand van 150 kilometer voor de geoefende fietser. Om negen uur en half tien vertrekt de familietocht van 75 kilometer met wethouder Remco Kouwenhoven in de gelederen en de sponsortocht van 35 kilometer om een tandem voor Borgheerd te kunnen kopen wordt begeleid door wethouder Sieling.

Het Raadhuisplein is ingericht met vele tenten voor ondernemers om hun producten aan belangstellenden te tonen. Een prachtig en levendig gezicht. Bürgemeister Herr Honnigfort van Stad Haren Ems is met Jessica Cordes (Tourismusbüro) deze ochtend speciaal uit Haren Duitsland gekomen om het allemaal mee te maken. Ook directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio, die dit grensoverschrijdende initiatief van harte ondersteunt, is van de partij, net als wethouder Theo Berends. Voor deze groep is, begeleid door Jeroen de Grijs van de organisatie, een korte en prachtige fietsroute uitgezet door de gemeente.

Namens sponsor Plas en Bossinade fietst Jan Leo de Hoop mee en namens ABN-AMRO Eric Hamming. We worden tijdens de fietstocht begeleid door Marco Glastra van het Groninger Landschap.

Tijdens een tussenstop in de prachtige polders ten westen van Haren wijst de zoon van Marco Glastra ons op de bijzondere en unieke vogels, die daar verblijven en fourageren. Bijzondere sternen en fuuten die nergens anders in Nederland voor komen, maar die de waterrijkdom in deze prachtige polders, die ook als waterberging dienen bij hoog water, wel weten te waarderen.

Bij Noordlaren zetten we onszelf over met een pontje en verrast Jeroen de Grijs ons nog een heerlijk gerookte visversnapering. De route voert ons via Onnen weer teug naar het centrum van Haren waar de binnenkomende fietsers worden opgewacht door Burgemeester Vlietstra. In de loop van de middag druppelen alle fietsers weer binnen.

Een nieuw evenement is op de kaart gezet dat zeker voor herhaling vatbaar is.

[nggallery id=21]