Nadat je uitgerust bent bij VANSLAG in Borger fiets je richting Haren over Drouwen, Gieten door het Hunzedal richting Zuidlaren. Zuidlaren is door Geopark de Hondsrug aangemerkt als een hotspot van Expeditiepoort Water. Het Zuidlaardermeer is hiervan een onderdeel en is zeer de moeite waard om een keer een rondje Zuidlaardermeer te fietsen.

Het Zuidlaardermeer en omgeving, een paradijs voor: natuurliefhebbers, zonaanbidders, watersporters, voor iedereen!

Ten oosten van Zuidlaren stroomt de Hunze het Zuidlaardermeer in. Met een oppervlakte van meer dan 500 hectare is het Zuidlaardermeer het grootste meer op de grens van Drenthe en Groningen. Aan de noordkant stroomt het Drentsche Diep het meer uit richting de stad Groningen.

Het Zuidlaardermeer ontstond toen na de laatste ijstijd de zeespiegel ging stijgen. Dat zorgde ervoor dat het water vanaf het Drents Plateau steeds minder goed kon worden afgevoerd. Het Hunzedal groeide vol met veen. In de laagte ten noorden van het Hunzedal bleef zoveel water staan dat hier het Zuidlaardermeer ontstond. 

Als de Hunze in het natte seizoen grote hoeveelheden extra water aanvoerde, kwamen de groenlanden rond het meer zo ver het oog reikte onder water te staan. Eeuwenlang zijn de boeren dan ook druk bezig geweest om de oeverlanden in te polderen. Met dijkjes en windmolens lukte het hen om hun polders enigszins droog te houden.

Haren-Haren fiets langs het Zuidlaardermeer

De website over het Zuidlaardermeer geeft je het beste overzicht van wat dit prachtige meer te bieden heeft. Hier vind je inspiratie voor nieuwe belevenissen, een kaart van Zuidlaardermeer, informatie over campings, hotels, bungalowparken, restaurants, attractieparken, bezienswaardigheden, en nog veel meer.